Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, koronavirüse (Corona virüs) karşı geliştirdikleri önleyici ve tedavi edici bitkisel ilacı bugün tanıtacaklarını bildirdi.
Ulusal televizyon kanalı TVM’de açıklamada bulunan Rajoelina, Madagaskar Uygulamalı Araştırma Enstitüsünce (IMRA) yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ve klinik testleri geçen “Covid Organics” adlı bitkisel ilacın hazır olduğunu açıkladı.
Covid Organics’in “pelin otu” olarak bilinen artemisia bitkisi başta olmak üzere ülkedeki birçok şifalı otun karışımından oluştuğunu belirten Rajoelina, gün içinde ilacı görücüye çıkaracaklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Rajoelina, ilacın seri üretimine hemen başlayacaklarını, daha çok sıtma tedavisinde kullanılan artemisianın tıp dünyasında uzun zamandır bilindiğini aktardı.
Öte yandan başkent Antananarivo dahil birçok kenti kapsayan karantina uygulamasının kısmi olarak kaldırıldığı bilgisini paylaşan Rajoelina, 21.00 – 04.00 saatlerini arasındaki sokağa çıkma yasağının devem edeceğini belirtti.
Rajoelina 50’den fazla kişinin bir arada bulunması ile kamusal alanlarda maske takmasına ilişkin yasağın sürdüğünü, buna uymayanların zorunlu kamu hizmeti cezasıyla cezalandırılacaklarını dile getirdi.
Kovid-19’dan hayatını kaybeden kimsenin olmadığı ve aktif vaka sayısının 83 olduğu ülkede, virüs bulaşan 39 kişi sağlığına kavuştu.
ARTEMİSİA ÇİNLİ DOKTORA NOBEL ÖDÜLÜ GETİRDİ
Çinli bilim insanları tarafından Vietnam Savaşı’nda tedavide kullanılan artemisia, uzun süredir laboratuvarlarda test ediliyor.
Son olarak Çinli Doktor Youyou Tu, sıtmanın tedavisinde yüksek yok edici etkiye sahip artemisinin maddesini keşfedip saflaştırdığı için 2015 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanmıştı.
TÜRK PROFESÖR OVALI’NIN AÇIKLAMALARI DA UMUTLANDIRMIŞTI
Acıbadem Labcell Hücre Laboratuvarı ve Kordon Kanı Bankası Direktörü Prof. Dr. Ercüment Ovalı, geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bir aydır laboratuvarda üzerinde çalıştıkları ilacın etkili durduğunu ve klinik testlere başlanması gerektiğini söylemişti.
Ovalı’nın Dornaz Alfa olarak tanımladığı bu ilaç, kistik fibrozis tedavisinde kullanılan bir ilacın farmakolojik adı.
Ovalı, “15 Mart’ta başlayıp, 5 Nisan’da proje haline getirdiğimiz Dornaz Alfa projesine ait ilk sonuçları 23 Nisan’da açıklayacağız” demişti.
OVALI’YA SAĞLIK BAKANI’NDAN TEPKİ: SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN İNSANLARIN UMUDUYLA OYNANMAZ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında, Ovalı’nın açıklamalarıyla ilgili konuşmuştu.
“Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı ve Türkiye’de ruhsatlı bir ilaç” diyen Koca, “Cümlelerimi özellikle seçerek kullanıyorum” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan ve bunda fayda görülen bir ilaç. Burada KOVİD-19’la ilgili, bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların da başladığını da biliyoruz. Biz Türkiye’de hem aşı hem de tedaviyle ilgili, KOVİD-19’a özel, tüm çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk.
“Bununla ilgili ilgili merkeze de 23 Mart’ta ‘Aşı ve tedavi ile ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize başvurun.’ dedik. Oradan bize başvuru gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz.