Kovid-19 (koronavirüs) salgınını dünyaya geç haber vermek ve yeterince önlem almamakla suçlanan Çin’e yönelik baskılar artmaya başladı. Pekin yönetimini bir kez daha suçlayan Trump, ‘Eğer hataysa hatadır ama kasten sorumlular ise sonuçlarıyla yüzleşmeleri gerek’ açıklaması yaptı. Avustralya hükümeti ise ‘Çin’in şeffaflığı konusunda çok ciddi kaygılarımız var’ diyerek uluslararası soruşturma talep etti. Benzer bir açıklama da Almanya’dan geldi.
Koronavirüs salgını nedeniyle Pekin yönetimine uluslararası baskılar artarken, hem ABD’den hem Avustralya’dan Çin’e peş peşe gözdağı geldi. ABD Başkanı Donald Trump, ‘Çin salgının sonuçlarıyla yüzleşmesi gerekir’ açıklaması yaparak Çin’i bir kez daha hedefe koyarken, Avustralya hükümeti de uluslararası soruşturma talep etti.
“ULUSLARARASI BİR SORUŞTURMA GEREKİYOR”
Çin’in şeffaflığı konusunda çok ciddi kaygılarının olduğunu belirten Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne “Koronavirüs salgınını ilgilendiren sorunlar uluslararası bağımsız bir soruşturmayı gerektiriyor” dedi.
Payne, virüsün oluşumu, salgınla mücadele ve elde edilen bilgilerin diğer ülkelerle paylaşılması noktasında bilinmeyen detayların olduğunu ve bunun ancak bağımsız bir soruşturma sonucunda açıklığa kavuşabileceğini söyledi.
Uluslararası soruşturma çağrılarına destek veren Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt da Dünya Sağlık Örgütü’nün bazı tavsiyelerini dikkate almadıklarını söyledi. ABD gibi Dünya Sağlık Örgütü’ne yönelik eleştirel bir tutum sergileyen Avustralya, DSÖ’nün attığı bazı adımların salgınla mücadeleye yardımcı olmadığını belirtiyor.
“ÇİN TAMAMEN ŞEFFAF OLMAK ZORUNDA”
Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller de Çin yönetiminin koronavirüs salgınının nasıl başladığına dair bilgileri şeffaf bir şekilde paylaşması gerektiğini ifade etti.
“Çinliler, dünya çapındaki bu krizle ilgili olarak tamamen şeffaf olmak zorunda. Özellikle de virüsün ortaya çıkışı hakkında” diyen Müller “Virüs Vuhan kentinde ilk görüldüğü anda Çin’in konuyu uluslararası bilgi alışverişine açması gerekirdi” ifadelerini kullandı.
TRUMP’TAN ÇİN’E GÖZDAĞI
Koronavirüs (Corona virüs) salgını nedeniyle bir kez daha Çin’i hedef alan Trump “Eğer hataysa hatadır ama kasten sorumlular ise sonuçlarıyla yüzleşmeleri gerek” dedi.
Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü’nün Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında bir konuşan Trump, Çin’deki rakamların gerçeği yansıtmadığı belirten Trump, ”Çin bir numara. Ölüm oranında bizden çok daha ilerideler” diye konuştu.
Trump, Çin’in salgındaki rolüne ilişkin ”Eğer hataysa hatadır ama kasten sorumlular ise sonuçlarıyla yüzleşmeleri gerek” ifadelerini kullandı.
NOBELLİ DOKTORDAN KORKUNÇ İDDİA
Bu arada Nobel Tıp Ödülü’nü 2008’de alan Fransız doktor Luc Montagnier, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Çin’in Vuhan kentindeki bir laboratuvarda üretildiğini ileri sürmüştü.
Montagnier ‘Pourquoi docteur’ internet sitesine verdiği demeçte, Kovid-19’un Vuhan’da hayvan pazarından ortaya çıktığına inanmadığını belirtmişti.
“Kovid-19, Vuhan’daki laboratuvardan üretildi. Bu laboratuvar, 2000’li yıllardan beri koronavirüs hakkında uzmanlaştı.” değerlendirmesinde bulunan Montagnier, bu konuyu iyi araştırdığını vurgulamıştı.
ÇİN’DE SON DURUM NE?
Salgının ortaya çıktığı Çin’den yeniden endişelendiren rakamlar gelmeye başladı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte yeni can kaybı yaşanmazken, ülkede 9’u yurt dışı, 7’si yurt içi kaynaklı toplam 16 vaka tespit edildi.
Yurt içi kaynaklı vakaların 6’sı ülkenin kuzeydoğusundaki Heylongciang, biri Guangdong eyaletinde tespit edildi.
Ülkede yurt dışı kaynaklı toplam vaka sayısı 1575’e çıkarken, Çin ana karasında yurt içi kaynaklı vakaların sayısı da 82 bin 735’e yükseldi. Çin’de bugüne kadar 4 bin 632 kişi Kovid-19’dan yaşamını yitirdi