Çin malı tıbbi malzemelerin kalitesiyle ilgili sorular dünya çapında tartışılırken, Çin’in diğer ülkelere ihraç ettiği tıbbi malzemeler ile ilgili skandal bir iddia ortaya atıldı. İngiltere, Çin’den alınan test kitlerinde koronavirüs rastlandığını açıklarken, Avustralya, 12 milyon dolar değerinde 800 bin civarında koronavirüslü ya da kusurlu yüz maskesini ele geçirdiklerini duyurdu.
Çin’in diğer ülkelere ihraç ettiği tıbbi malzemeler ile ilgili skandal bir iddia ortaya atıldı.
İngiltere, Çin’den alınan koronavirüs test kitlerinden koronavirüs rastlandığını açıkladı. Lüksemburg merkezli bir şirket tarafından araştırılan kitlerde Kovid-19 bulunduğu belirtilerek teslimatın ertelendiği duyuruldu.
800 BİN MASKE KUSURLU VE KORONAVİRÜSLÜ ÇIKTI
Avustralyalı yetkililerin virüsün yayılmasına karşı Çin’den ithal edilen koronavirüs maskelerine el koydukları bildirdi. Avustralya, 12 milyon dolar değerinde 800 bin civarında koronavirüslü ya da kusurlu yüz maskesini ele geçirdiklerini duyurdu.
Hollanda da koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemek amacıyla Çin’den ithal ettiği 1,3 milyon maskenin 600 bininin yeterli standartları taşımadığı gerekçesiyle toplatılmasına karar verdi.
MASKELERİ AYAKKABILARINA SÜRDÜ
Öte yandan Çin’de maske üreten ve yurt dışına ihracat yapan bir firmanın skandal görüntüleri ortaya çıktı. Çinli bir fabrika işçisi, yüz maskelerini ayakkabısına sürerek canlı yayın yaptı.
ÇİN’DEN PEŞ PEŞE ÇALIŞMALAR
Çin malı tıbbi malzemelerin kalitesiyle ilgili soru işaretleri Filipinler’den Hırvatistan’a, Türkiye’den İspanya’ya dünya çapında dile getirilirken, Çinli yetkililer bu endişeleri yatıştırmaya yönelik açıklamalar yaptı.
Çinli yetkililer, tıbbi malzemelerin bozuk çıktığına dair şikayetlerin medya tarafından yansıtılışının ‘gerçekleri tüm boyutlarıyla yansıtmadığı’ dile getirdi.
Ticaret Bakanlığı yetkilisi Jiang Fan “Çin’in diğer ülkelerden farklı standartlarının ve farklı kullanım alışkanlıklarının olması gibi birçok etken söz konusu. Kaliteyle ilgili şüphelerin nedeni yanlış kullanım bile olabilir” dedi.
Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying, Batı medyasına ‘Çin’den ithal edilen tıbbi malzemeleri siyasete alet etmemesi ve aksaklıkları abartmaması’ yönünde pek çok çağrı yaptı.