reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

Elma sirkesinin faydaları nelerdir? Doğal yollarla sirke nasıl yapılır?

Elma sirkesi yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, vücuda son derece faydalı vitaminlerin, minerallerin ve tabiî asitlerin başta olduğu birtakım değerli maddeleri bünyesinde barındırmaktadır. Peki elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Elma sirkesinin faydaları nelerdir? Doğal yollarla sirke nasıl yapılır?
reklam

Gıdadan temizliğe kadar çok fazla alanda tüketilen elma sirkesi çok eski yıllardan beri kullanılan tedavi aracıdır. Yemeklerden salatalara ve cilt bakımına kadar pek çok alanda kullanılan elma sirkesi, zengin içeriği sayesinde bakteri ve mikroplarla mücadelede etkili bir rol oynamaktadır. İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller vücut sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan elma sirkesi, yüksek tansiyondan kolesterole ve obeziteye kadar pek çok alanda fayda sağlar. Yüzyıllardan günümüze kadar kullanılmaya devam edilen elma sirkesi, Antik Yunan’da hekim Hipokrat tarafından birçok sağlık sorununun tedavisinde bitkisel reçete olarak kullanılmıştır. Doğal antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklerine sahip olan elma sirkesi, içeriğinde bol miktarda magnezyum, fosfor, potasyum, demir, bakır ve florin barındırmaktadır. Elma sirkesi birçok hastalığa iyi gelen ve salatalarda kullanılabilen bir sirkedir. Saçlara parlaklık vermesi, tansiyonu düşürmesi, şeker hastalığına iyi gelmesi elma sirkesinin faydaları arasındadır. Birçok kişi zayıflamak amacıyla da elma sirkesi kullanır. İşte elma sirkesi hakkında tüm merak edilenler…

 

ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

– Kas ağrılarına iyi gelir.

– Kalp sağlığını korur. Kalp ile dosttur.

– Gut hastalığına iyi gelir.

– Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.

– Enerji verir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

– Kan basıncını düzenler.

– Kolesterolü düşürür.

– Kan dolaşımını arttırarak varisleri yok eder.

– Probiyotik bakterilerin artmasına yardım eder.

– Menopoz dönemindeki kadınlar için de oldukça faydalı bir sirkedir.

– Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlemek için, sirkeli su ile yıkanır.

– Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.

– Su ile kaynatılıp buharına durulursa; baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.

– Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.

– Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.

– Sirkeli bez, varislere de oldukça faydalıdır.

– Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.

– Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.

– Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.

– Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.

Mideye Faydası Vardır: Reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi elma sirkesinin faydaları arasındadır. Reflüye iyi gelmesi için, bir bardak suya bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin. Yemeklerden 5 dakika önce bu suyu için. Zamanla reflüye iyi gelecektir.

Zararlı Bakterileri Ortadan Kaldırır: Vücutta bulunan zararlı bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bunun yanında bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin sayısının artmasına katkıda bulunur. Elma sirkesinin antiseptik özelliği cilt sağlığı için de önemlidir. Cilt ve tırnaklarda meydana gelen mantar ve enfeksiyon sorunlarına karşı çok etkilidir. Eğer ayaklarınızda mantar sorunu varsa sıcak suya elma sirkesi katarak ayaklarınızı suya koyun ya da elma sirkesini doğrudan ayaklarınıza uygulayın. Bunun yanında kulak iltihabı, mesane enfeksiyonu veya kandidiyaz tedavisi için etkili bir şifa kaynağıdır. Genel anlamda farklı şekiller ve formatlarda ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği vardır.

Kanser Hücreleriyle Savaşmaya Yardımcı Olur: Sağlıklı bir bünye sahibi olmak için vücudumuzun bir miktar alkali pH ihtiyacı vardır. Elma sirkesi kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için vücutta alkalinite miktarını arttırır.Bu vücudumuzda bulunan bazı toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Böylece vücut daha sağlıklı hale gelir ve özellikle kansere neden olan sebepler minimize edilmiş olur. Bunun yanında elma sirkesi kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlatır.

Ev Temizliğinde Kullanılır: Özellikle yüzeyleri parlatarak leke bırakmaz. Bir bardak suyun içine yarım çay bardağı kadar elma sirkesi dökün. Hazırlanan bu su ile mutfak yüzeyleri, mikrodalga fırın, pencere ve aynalarınızı silin. Elma sirkesi ile yüzeylerde iz kalmaz ve silinen yüzeyler parlar.

Şeker Hastalığına İyi Gelir: Elma sirkesi kan şekerini düzenleyerek diyabete fayda sağlar. İnsülin duyarlılığını ve insülin tepkisini azaltır. Bir bardak ılık suyun içine bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketirseniz şeker hastalığına fayda bulabilirsiniz. Salatalarınıza ilave ederek de kullanabilirsiniz.

Tansiyonu Düşürür: Uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmaya göre, elma sirkesi tüketen kişilerin kan basıncının önemli ölçüde düştüğü görülmüştür.

Kaşıntılara İyi Gelir: Özellikle böcek ısırıkları sonucunda ciltte oluşan kaşıntılara karşı da kullanılabilir. Kaşıntıyı gidererek rahatlamaya yardım eder.

Kötü Kokularla Savaşır: Özellikle evin içindeki sigara dumanı gibi kokuları yok etmek için kullanılabilir. Bu etkisi için bir kasenin içine elma sirkesi dökün. Odanın bir köşesine koyun ve kaseyi orada bekletin. Zamanla odadaki kötü kokuların yok olduğunu fark edeceksiniz.

Vücudun pH’ını Dengeler: İçeriğindeki asetik asit ile pH dengesini sağlar. Bu dengenin sağlanması ile kanser gibi rahatsızlıklara yakalanma riski düşer.

Sindirim Sistemini Düzenler: Yenilen yemeklerin daha rahat sindirilmesine yardım eder. Bu sayede kabızlığa iyi gelir. Şişkinlik ve hazımsızlığı önler. Bağırsakları rahatlatır.

Yorgunluk Gidericidir: Yorgun el ve ayaklar elma sirkesi ile ovulursa yada masaj yapılırsa ellerdeki ve ayaklardaki yorgunluklar gider.

Doğal Deodorant Görevi Görür: Koltuk altı kokusundan kurtulmaya yardım eder. Koltuk altında koku oluşmasının sebebi koltuk altındaki bakterilerdir. Elma sirkesi ile koltuk altı bakterileri yok edilir. Bu sayede kötü kokular gider. Bunun için bir parça pamuğa birkaç damla elma sirkesi damlatarak koltuk altlarınızı silebilirsiniz.

Ağız Kokusunu Yok Eder: Ağızdaki bakteriler ağız kokusu oluşmasına sebep olabilir. Ağızdaki bakterileri öldürmek ve ağız kokusundan kurtulmak için elma sirkesi ile gargara yapılabilir. Bir çay kaşığı elma sirkesi içilerek de ağız kokusundan kurtulabilirsiniz.

Güneş Yanığına İyi Gelir: Ilık bir duş aldıktan sonra son durulama suyuna bu sirke eklenebilir ve durulama suyu ile birlikte kullanılabilir.

Vücuttaki Morluklara İyi Gelir: Vücutta oluşan morlukların renginin açılmasında, hafiflemesinde kullanılabilir.

Siğillerin İyileşmesini Sağlar: Bir parça pamuğun üzerine elma sirkesi dökün. Pamuğun siğilin üzerine koyarak sabaha kadar bekleyin. Bir hafta yada 10 gün içinde siğilin yok olmaya başladığını görebilirsiniz.

Detoks Yapar: Hücrelerin yenilenmesine yardım eder. Özellikle karaciğer için çok faydalıdır. Vücudun pH’ını dengeler.

Dişleri Beyazlatır: Beyaz dişler ve güzel gülüşler için elma sirkesi kullanılabilir. Dişlerdeki lekeleri de yok eder.

Ayak Kokusunu Yok Eder: Ayak kokusundan kurtulmak için bu şifalı sirkeye bir parça pamuk daldırın ve bu pamukla ayaklarınızı silin. Bu şekilde ayak kokusundan kurtulabilirsiniz.

ELMA SİRKESİNİN CİLDE FAYDALARI!

– Cildinizi güzelleştirir.

– Bir bardak suyun içine çeyrek bardak elma sirkesi ekleyin. Bir pamuğu bu karışıma batırın ve yüzünüzü bu pamukla silin. Sabah ve akşam cildinizi bu şekilde temizlerseniz zamanla cildinizin güzelleştiğini göreceksiniz.

– Akne ve sivilcelerden bu şekilde kurtulabilirsiniz.

– Yaşlılık lekelerini yok eder.

– Egzamaya iyi gelir.

– El ve ayak mantarları için faydalıdır. Ellerde ve ayaklarda görülen mantarları yok eder.

ELMA SİRKESİ NASIL TÜKETİLİR?

Her alanda birçok etkisi için elma sirkesi günde iki kez içilebilir. Bir bardak suyun içine bir çorba kaşığı elma sirkesi dökülür ve karıştırılır. Bu şekilde sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan önce içilebilir. Eğer sirkeli suyun tadını beğenmeyerek içmek istemezseniz içine az miktarda bal ilave edebilirsiniz.

EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Hepimizin en sık kullandığı ev malzemelerinden birisi şüphesiz elma sirkesidir. Elma sirkesi, hem beslenme amaçlı hemde evde temizlik amaçlı çok yönlü bir ev yardımcısıdır. Sizler evde kendi uygulayacağınız yöntemlerle kendi zevkinize göre ve tamamen saf elma sirkesi yapabilirsiniz. Verdiğimiz tariflerde hem elma kabuğundan hem de elmadan sirke yapımı hakkında bilgi verdik. Ayrıca yazının sonunda baz bitkilerin sirke içerisine yatırılıp bekletilmesiyle elde edilen bitki sirkesi yapımı hakkında da bilgi verdik.

Kullanacağımız elmanın doğal şartlarda yetişmiş ilaçsız elma olması daha iyi sonuç verir.

Evde Elma Sirkesi için Malzemeler:

10 adet iyice yıkanmış  elma

2 litre içme suyu

2 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı iri turşu tuzu

5.3 litrelik kavanoz veya bir kap

Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, güzelce doğranır ve temiz bir kab içine alınır, üzerini hafif geçecek kadar su eklenir ve diğer malzemeler konur. Kab üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler girmesin. İlk günler her gün, ileri ki haftalarda ise haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normal bir durumdur. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir. Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.

Evde Elma Sirkesi Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Sirkeniz ne kadar çok beklerse o kadar kendine özgü ve kaliteli olur. Eğer sirkenizin kalitesini arttırmak isterseniz; 15- 20 süreden sonra karışımı süzüp, oluşan sirke içine iki üç adet nohut, bir parça ekmek, az miktarda kaya tuzu atın ve kavanozun ağzını kapatarak 40 gün bekletin. Daha sonra süzün. Elmada eğer ilaç kalıntıları olursa, elma sirkesinin oluşum aşaması zor olacaktır. İlaç kalıntıları faydalı maya bakterilerinin çoğalmasını da engelleyebilir. Ayrıca aynı durum aşırı klorlu su kullanımında da görülebilir. Mümkünse doğal kaynak suyu veya damacana suyu kullanmak daha mantıklıdır.

reklam