reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

Bademin faydaları nelerdir?

Vitamin deposu olan badem protein, E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve mineral bakımından son derece zengindir. Birçok alanda kullanılan badem, hastalıklara şifa oluyor. Peki bademin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bademin faydaları nelerdir?
reklam

Türkiye badem üretiminde dünya sıralamasında ilk 10 ülke içerisindedir. Ülkemizin yanında İran, Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Ürdün ve İsrail gibi ılıman iklimlerin olduğu ülkelerde de yetişir. Tatlı ve acı badem olarak ikiye ayrılır. Acı badem yağı, yemeklere lezzet katmak için kullanılmaktadır. Tatlı badem ise genelde çiğ olarak tüketilmektedir. Bademin bir yan ürünü olan badem sütü aynı zamanda lezzetli bir içecek ve inek sütüne alternatif besindir. Badem son derece yüksek besin ihtiva eder. E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, çinko, selenyum, bakır ve niyasin içerir. Diğer bütün türleriyle karşılaştırıldığında besin değerleri ve faydalı bileşenleri ile ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında badem yağı  saç ve cilt bakımından, ayakkabı ve deri giysilerin korunmasına kadar pek çok alanda kullanılır. Peki badem yağının faydaları nelerdir? İşte bademin tüm faydaları…

 

BADEMİN FAYDALARI NELERDİR?

– Kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle kolon kanserine karşı koruma sağlar.

– Solunum sistemine fayda sağlar.

– Öksürük gibi kış hastalıklarına iyi gelir.

– Kansızlık sorununuz mu var? Anemi rahatsızlığından yakınıyor musunuz? Badem sayesinde kansızlıktan kurtulabilirsiniz.

– Cinsel isteği ve cinsel gücü de arttırır. İktidarsızlık için faydalı bir kuruyemiştir.

– Diyabet rahatsızlığı olan kişiler de bu faydalı kuruyemişi rahatlıkla tüketebilir. Şeker hastalığı için de iyi gelen bir yiyecektir.

– Diş bakımına yardım eder.

– İçeriğindeki fosfor sayesinde kemik ve diş yapısını güçlendirir. Kuvvetli kemiklere ve dişlere sahip olmayı sağlar.

– Sağlıklı ve bakımlı saçlara kavuşmak için de bu şifalı besinden tüketebilirsiniz. Günümüzde badem yağlı şampuanlar mevcuttur. Bu şampuanlar ile saçlar daha parlak ve canlı görünür.

– Cilt bakımı sağlar. Özellikle sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Badem yağı cilde masaj yapılmasına kullanılabilir.

– Safra kesesi oluşma riskini azaltır.

– Kan basıncını düzenler.

– Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara kolay kolay yakalanmamayı sağlar.

– Bademin içeriğindeki manganez ve bakır varlığı enerji üretimini arttırarak metabolizmayı hızlandırır. Bir avuç badem yiyerek gün boyu enerjinizi koruyabilirsiniz.

– Lif açısından zengin olması sebebiyle kabızlığı önler. Sindirim sistemini düzenler, bağırsakları rahatlatır.

Badem Beyin Sağlığına Faydalıdır: Badem insan beyninin gelişimi ve sağlığı için gerekli olan birçok elementi ve bileşeni içermektedir. Sadece yetişkinler için değil, çocuklarında beyin sağlığı için faydalıdır. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Bu konuyla ilgili olarak yapılan birçok bilimsel çalışma bademin içerdiği birçok besin kaynağının sinir sisteminin genel sağlığını korumak için gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Günde 6-7 tane ve düzenli olarak badem tüketmeniz sağlık açısından birçok fayda sağlayacaktır.

Badem Kolesterol Sağlığını Korur: Bademin düzenli olarak tüketilmesi, iyi ve kötü kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur Bu özelliği kolesterolün dengesiz seyri sonucu oluşabilecek birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır. Diğer bir ifade ile problemi ortadan kaldırarak meydana gelebilecek birçok sağlık probleminin oluşmasına engel olur.

Badem Kemik Sağlığına Faydalıdır: Badem içerdiği pek çok vitamin ve mineraller yardımıyla mükemmel bir şifa kaynağıdır. İçerdiği bu maddelerin en önemlilerinden bir tanesi de fosfordur. Ayrıca ‘osteoporoz’ gibi yaşa bağlı sorunların başlamasını önlerken, fosfor yardımıyla kemiklerin ve dişlerin dayanıklılığını arttırır.

Badem Kalp İçin Mükemmel Bir Besindir: Bademde bulunan doymamış yağlar, protein, potasyum ve kalp sağlığı için önemlidir. Bademin içerdiği E vitamini ayrıca etkili bir antioksidan olmasını sağlar. Bademde bol miktarda bulunan magnezyum kalp krizini önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda kalp hastalıkları riskini azaltır. Badem arter inflamasyona neden olan sorunların etkisini azaltır. Folik asit açısından da iyi bir kaynaktır. Bu nedenle arterlerde yağ leke oluşumuna neden olan homosistein seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, badem arter duvar hasarına karşı güçlü bir kalkan oluşturmak için E vitamini ile destek olur.

Badem Bağışıklık Sistemi Güçlendirir: Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için birçok maddeye ihtiyacı vardır. Bu maddelerden bir tanesi de alkalidir. Badem, alkali açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Bu madde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Aynı zamanda çeşitli hastalıklara neden olan sağlıksız koşulları bertaraf eder. Alkali katkısı ile birlikte, E vitamini karışımı ile birlikte badem güçlü bir antioksidana dönüşür. İşte bu karışım sonucu bağışıklık sisteminde onlarca hatta yüzlerce hastalığa neden olan serbest radikalleri yok eden mükemmel bir antioksidan ortaya çıkar. Bademin bol miktarda içerdiği E vitamini kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve kalp sağlığını korur. Bununla ilgili olarak yapılan araştırmalar E vitamini oranı yüksek olan insanların kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski diğer insanlara göre %30-40 daha azdır.

Cilt Bakımı ve Badem: Cilt sağlığı açısından bademin faydaları bilinen bir şeydir. Badem yağı masajı genellikle yeni doğan bebekler için tavsiye edilir. Badem sütü ile cilt sağlığını koruyan sabunlar yapılmaktadır ve kozmetik sektöründe çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Badem Kan Basıncını Düzenler: Bademde bulunan potasyum kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca bol miktarda içerdiği sodyum kan basıncında meydana gelebilecek dalgalanmaları engeller. Kalp sağlığı için kan basıncının önemi büyüktür. Bu yüzden badem kan basıncını dengelerken aynı zamanda kalp sağlığını korumaktadır.

Enerjiyi Arttırır: Badem manganez, bakır ve riboflavin içermektedir ve bu maddeler enerji üretimi için metabolizmaya çok yardımcı olurlar. Yolda yürürken bile kolayca bulabilir ve tüketebilirsiniz.

Badem Kanseri Önler: Ulusal Kanser Merkezi, yüksek diyet lifleri içeren bademin özellikle kolon kanserini önleme noktasına etkili olabileceğini belirtmiştir.

Badem Diyabete Karşı Koruma Sağlar: Badem özellikle yemeklerden sonra glikoz ve insülin seviyelerinde meydana gelen artışı azaltmak için yardımcı olur. Diyabet hastalarında sık sık yemek esnasında veya yemekten sonra meydana gelen şeker seviyesinin artması sorununu badem giderebilir. Ve şeker seviyesini sağlıklı bir seviyede tutabilir.

Gebelik Döneminde Badem: Badem yeni doğan bebeklerde doğum kusurlarını gideren folik asit içerir. Ayrıca, sağlıklı hücre büyümesi ve doku oluşumunu teşvik eder. Doktorlar gebe kadınlara folik asit takviyesini reçetelerde verirler ama badem anne ve bebeğin sağlığını korumak için yeterli derecede folik asit içerir.

Badem Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Birçok araştırma bademin kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bademin bağırsak hareketlerini arttırdığı bilinen bir şeydir. Bu özelliği ile daha hızlı kilo vermek isteyenlerin düzenli olarak kullanabileceği nadir besinlerdendir. Ayrıca içerdiği lifler yardımıyla toksinleri de temizler.

Badem Kabızlığı Önler: Bademin lif açısından zengin olduğunu söylemiştir ve diğer birçok lif açısından zengin olan gıdalar gibi badem kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte sindirim sürecini kolaylaştırır, sindirim sisteminin yorulmasını engeller. Günde 4 veya 5 tane badem yemeniz bile sindirim sisteminizin düzenli bir şekilde çalışmasına yeter.

BADEM YAĞININ FAYDALARI NELER?

Badem yağı yaygın olarak kozmetik ürünlerinde kullanıldığını hepimiz biliriz. Cilt, saç ve genel sağlığınız için badem yağının yardımıyla harikalar yaratabilirsiniz.

Badem yağı, antioksidan açısından zengindir. Bunun yanında E vitamini, yağ ve protein içeriği yüksektir. Bu harika maddelerin günlük kullanımı birçok rahatsızlıkların tedavisini sağlar ve saç, cilt sağlığını korur.

– A, E ve B vitaminleri açısından zengin olan badem yağı cilt sağlığını korur, gözenekleri açar, nem düzeyini arttırır.

– Ciltte meydana gelen tahriş ve iltihabı giderir, kuru ciltleri nemlendirir, daha yumuşak ve pürüzsüz cilt sağlar.

– Göz etrafında oluşan koyulukları veya kararmaları giderir ( göz etrafındaki cilt kısmı). Bunun için bir hafta boyunca badem yağını söz konusu kısımlara uygulayın.

– Badem yağı, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar ve yaşlılığı geciktirir.

– Badem yağı ölü hücreler ve kirli yağlardan cildi temizler. Bunun için bir miktar süt, badem yağı ve limonu karıştırarak cildinize 30 dakika boyunca uygulayın. Bu uygulama cildinizi ölü hücrelerden temizler ve gözenekleri açar.

– Badem yağı, sedef ve egzama hastalıklarına iyi gelir. Bunun için bir kaşık lavanta yağını badem yağı ile karıştırın ve 20 dakika cilde uygulandığında kaşıntı ve iltihabı giderecektir.

– Saç sağlığı için de badem yağı mükemmel bir şifa kaynağıdır, saçları kuvvetlendirir, dökülmesini engeller. Haftada sadece bir iki kere saçınıza masaj yaparak badem yağı uygulamanız yeterlidir. Bunu yaparken sıcak suda havluyu ıslatarak saçlarınızın üzerine koyarsanız daha emilimi daha iyi sağlarsınız.

– Badem yağı kalp hastalıklarını önler, günlük olarak az miktarda ama düzenli olarak alınabilir.

– Badem yağı kan basıncını düzenler.

– Sinir sistemine badem yağının olumlu etkileri vardır. Stresle mücadelede büyük katkı sağlar.

– Kas ağrılarına iyi gelir, badem yağı yorgun kaslara yeniden güç kazandırır.

– Kan dolaşımını arttırır, bebeklerin gelişimine katkıda bulunur.

BADEMİN ZARARLARI NELERDİR?

60-70 gram badem günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Bu miktardan fazla badem yerseniz, gün içinde tükettiğiniz diğer gıdalardan aldınız E vitamini ile birlikte önerilen dozu aşmış olursunuz. 1-2 günlük E vitamini doz aşımı büyük bir soruna neden olmaz ancak bu durum haftalarca sürerse uyuşukluk, bulanık görme, baş ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi problemlere yol açabilir.

reklam